Příznivý vliv ovoce a zeleniny na naše zdraví

Čerstvá zelenina a ovoce by mělo být součástí našeho jídelníčku. Ideální je, když jimi budeme doplňovat naše každé denní jídlo. Jaké je jejich doporučené množství? Zde se názory na zkonzumované množství často výrazně liší. Já obecně klientům doporučuji alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce denně. Větší množství zeleniny se doporučuje klientům s vysokým krevním tlakem. U tohoto onemocnění je prokázáno pozitivní ovlivnění, při konzumaci 800 až 1000 g zeleniny denně. To už představuje poměrně velké množství.

Proč je pro nás ovoce a zelenina tak prospěšná? Protože obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a stopových prvků. Dále v nich najdeme sacharidy, bílkoviny, tuky a vlákninu. Poslední zmiňovaná vláknina je dobrým pomocníkem při hubnutí, protože nás dokáže skvěle zasytit.

Zeleninu i ovoce můžeme konzumovat čerstvé, ale i tepelně upravené. Upřednostnit bychom měli především čerstvost, ale jsou například druhy zeleniny, které je pro nás vhodnější, když se lehce tepelně upraví. Je to například mrkev nebo rajče. Ovoce a zelenina může být i ve formě smoothie, které je v současné době velkým trendem. Je však pro naše tělo tak přínosné? Já jsem zastáncem, že v pestrém jídelníčku může být zařazeno, ale pouze občas. Pokud si chcete dozvědět více o smoothie a jeho účinků na zdraví, tak na webových stránkách www.magazeen.cz najdete článek, který se tomuto tématu věnuje http://www.magazeen.cz/zdravi-a-krasa/smoothie-a-jeho-vliv-na-nase-zdravi/

Další zajimavé články:

Akce! V měsíci červnu 50% sleva!

Nebuďte ledňáčci!

Můžeme žít bez sacharidů?

Zpět na seznam článků