Stres hubnutí ani správné životosprávě neprospívá

Stres je důležitým obranným mechanismem lidského těla. Pomáhá mu adekvátně se vypořádat se situací, která je pro něj ohrožující. Nadbytek stresu ale nesvědčí ani vám ani vaší linii. Jak to?

Proč dokáže stres pokazit hubnutí

Psychika je pro lidské zdraví zcela zásadní. A neméně důležitým faktorem je psychická kondice i pro hubnutí.

Při stresu dochází ke zvyšování hladiny kortizolu v organismu. Navíc se uvolňují i další stresové hormony – adrenalin a kortizon. Kortizon a kortizol patří mezi glukokortikoidy.

Účinek těchto hormonů je pozoruhodný. Kortizol dokáže zvýšit hladinu krevního cukru. Tím může vyvolávat větší chuť k jídlu. Navíc máme tendence mnohem více „hřešit“. Častěji podle odborníků saháme po mastných a sladkých pokrmech.

Chronický stres navíc vede ke zpomalení metabolismu, neboť organismus je vyveden ze své obvyklé rovnováhy. Tomuto stabilnímu vnitřnímu prostředí se říká homeostáza. Lidské tělo ve stresu aktivuje příslušné obranné mechanismy k tomu, aby zabránilo svému poškození, v krajním případě dokonce až smrti.

Řešením je změnit životní styl a napravit chybné vzorce

Řešení je v případě snahy o zhubnutí nasnadě: Je nutné kompletně změnit životní styl a celkově zvolnit.

Ovšem pozor, odborníci upozorňují, že u predisponovaných osob může zvýšená pozornost věnovaná jídlu vyústit dokonce ve vznik poruch příjmu potravin. Typicky se tak děje například u diabetiků, kde se sledování jídelníčku striktně vyžaduje.

Spouštěč poruch příjmu potravy je často zjevný, nemusí tomu tak být u všech pacientů. Za zásadní však odborníci považují nápravu těchto vzorců. K tomu může napomoci návštěva psychologa.

Psycholog má k dispozici celou škálu metod, které pomohou se změnou pacientova náhledu a odstraní destruktivní chování. Jednou z nich může být i rogersovská psychoterapie, dříve též známá jako terapie nedirektivní. Jejím těžištěm je koncentrace na klienta coby aktivního hybatele změn.

Další zajimavé články:

Příznivý vliv ovoce a zeleniny na naše zdraví

Umíte vybírat vhodné tuky?

Nebuďte ledňáčci!

Zpět na seznam článků