Nutriční terapeut nebo výživový poradce?

Nutriční terapeut nebo nutriční specialista je člověk, který vystudoval vyšší odbornou školu nebo vysokou školu se zaměřením na výživu. Během studia je velmi pečlivě seznámen s fyziologií, biochemií, patofyziologií a anatomií člověka.

Po dokončení studia je většinou uveden v registru Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Tento terapeut je povinen, pravidelně se vzdělávat v oboru dietetiky. Tato registrace nutričního terapeuta opravňuje pracovat s klienty, kteří jsou "nemocní". Mezi nemoc řadíme například i obezitu, která je vždy provázena zdravotními komplikacemi. 

Výživový poradce je člověk, který v lepším případě absolvoval několika týdenní kurz. Většina těchto kurzů je v rozmezí 2 týdnů. Poradce nesmí pracovat s lidmi, kteří jsou nemocní, tudíž ani s obézními klienty! Ve své praxi používá nejrůznější výživové doplňky "na podporu hubnutí". Služby poskytované u výživovými poradci se zdají být ve srovnání s nutričními terapeuty levnější, ale opak je pravdou.

Od nutričního terapeuta, vystudovaného v oboru dietetiky, nikdy nekoupíte koktejl či zázračné pilulky na hubnutí, které jsou ve skutečnosti daleko dražší než samotná konzultace s opravdovým profesionálem - nutričním terapeutem či specialistou. Ten pracuje pouze se správně sestaveným jídelním plánem a vhodnými pohybovými doporučeními.

V současné době se stává velkým problémem zneužívání samotného názvu "nutriční terapeut" nebo "nutriční specialista". Bohužel se s těmito označeními setkáváme u výživových poradců, kteří těmito označeními "parazitují" na opravdových nutričních terapeutech, kteří musí absolvovat náročné studium na vysoké škole a zároveň se celoživotně vzdělávat!

Kompletní seznam nutričních terapeutů najdete na stránkách České asociace nutričních terapeutů (www.cant.cz)

Další zajimavé články:

Nebuďte ledňáčci!

Akce v březnu! Hubnutí do plavek!

Dietní opatření u střevního kataru

Zpět na seznam článků