Umíte vybírat vhodné tuky?

Tuky patří mezi velmi důležitou živinu, která do našeho jídelníčku zcela určitě patří. Jsou důležitým zdrojem a zásobárnou energie. Díky tukům se vstřebávají vitaminy rozpustné v tucích A, D, E a K. Jak se ale ve výběru tuků orientovat?

Vždy bychom měli upřednostňovat tuky, které svým složením řadíme mezi nenasycené mastné kyseliny. Ty dělíme na mononenasycené mastné kyseliny. Kde je najdeme? Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) najdeme především v rostlinných olejích. Mezi nenasycené mastné kyseliny patří polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), které známe především pod označením omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto tuky najdeme opět rostlinných olejích, ale i semenech, ořeších, rybách, vejcích, ale jsou jimi obohaceny rostlinné margaríny.

Jakým rostlinným tukům se vyhnout? Je to především palmový a kokosový olej. Přestože jsou tyto oleje rostlinné, obsahují velké množství nasycených mastných kyselin, které jsou svým složením horší než například klasické vepřové sádlo!

A když jsme se dostali až k vepřovému sádlu, tak je nutné zmínit další tuky, především živočišné, které nejsou svým složením vhodné pro konzumaci ve větším množství. Mezi živočišné tuky řadíme nasycené mastné kyseliny, tzv. saturované (SAFA). Tyto tuky najdeme především již ve zmíněném sádle dále v másle, šlehačce, vnitřnostech a tučném mase.

Abychom z tuků měli co největší prospěch, snažíme se využívat tuky podle toho, na co je budeme používat, resp. na případnou technologickou úpravu. Na studenou kuchyni (do salátů) používáme rostlinné oleje: olivový extra panenský olej, řepkový olej, oleje z ořechů a semen. Co si "namazat" na pečivo? Pokud upřednostňujete rostlinné tuky, tak určitě neuděláte chybu, když použijete Floru. Nicméně u dětí se vždy doporučuje klasické máslo! Jaký tuk na smažení? Je to sice hodně nezdravá úprava potravin, ale každého z nás občas "honí" chutě dát si něco nezdravého. Tak pokud budete smažit, tak nejlépe termicky stabilní je klasické vepřové sádlo.

Další zajimavé články:

Hubněte v týmu!

Akce v březnu! Hubnutí do plavek!

Stres hubnutí ani správné životosprávě neprospívá

Zpět na seznam článků